colaj-1920×1080-1

De la “eu” la “noi”- antreprenoriat feminin elitist!


Interviu pentru Revista Cariere

Cariere: În România numai eu știu vreo 5 asociații dedicate antreprenoriatului feminin. E mult, e puțin raportat la numărul de femei antreprenor?

 Este minunat să văd această preocupare pentru antreprenoriatul feminin. Este minunat să văd din ce în ce mai multe afaceri înființate de femei, o treime din afacerile românesti sunt de gen feminin. Aș începe prin a mentiona, că Elite Business Women este o companie în zona de antreprenoriat social. Suntem un SRL D. Consider că fiecare individ este unic, așa cum fiecare Organizatie sau Asociatie pt antreprenoriat feminin are elementul ei de unicitate, tocmai pt a răspunde acestor nevoi multiple. Aș adauga aici ideea de UNITATE. Câte dintre aceste Asociatii sunt deschise să colaboreze unele cu altele, la modul real, constructiv și cu rezultate?

E mai ușor să aduni antreprenori femei decât bărbați?

Si da și nu. Femeile de cele mai multe ori au sarcini multiple, au grijă de familie, de copii, sunt voluntare în diverse proiecte și cred că au mai putin timp disponibil de investit în evenimente de business networking, de exemplu. Un lucru este clar, femeile sunt mai harnice, mai responsabile și dacă reușesc să  se adune, cu siguranță vor muta munții!4

  1. Cum v-a venit ideea de a construi o companie dedicată antreprenoriatului feminin?

Cred că începem tranziția de la o mentalitate de tip “eu”, la una de tip “noi”, avem nevoie de unitate, de muncă în echipă, de modele, de mentori, de încurajare, de motivație.  Am construit EBW prin campania internațională “ele au reușit” este un exemplu că -DA, se poate, există modele de femei antreprenor autentice care pot forma o comunitate unită și pot pune bazele unei culturi antreprenoriale în România. Elite Business Women este noul trend, care pune femeia în prim plan și creează povești de succes!

  1. Care sunt motivele pentru care aderă antreprenoarele la asociația dvs?

Am observant cu încântare că femeile din comunitatea ELITE sunt revolutionare! Femeia ELITE arata fundamental diferit fata de cea din generatiile anterioare.

De ce? Pt că in același timp construim nu numai pentru noi, cat si pentru comunitate.

Aceste femei fac performanta in viata profesionala dar creaza in egala masura si pentru comunitate, revenind la ideea de baza a EBW, o comunitate de femei antreprenenor. Vin și completez cu unicitatea EBW, prezența la nivel international și ritmul ametitor cu care construiește, peste 70 de evenimente de business, 7 orașe din Romania, 4 țări din Europa, UK, Portugalia, Belgia, Italia, o emisiune TV LIVE pt femei antreprenor, o Revista Online dedicate modelelor de afaceri românești, un HUB IT, la Sibiu dar și CSR, proiecte precum strângerea de fonduri pt MIA s Children, ATCA, Asociatia Suedeză pt Ajutor Umanitar.

4. Care este the unique selling pointul asociației?

** unicitatea EBW, prezența la nivel international și ritmul ametitor cu care construiește, peste 70 de evenimente de business, 7 orașe din Romania, 4 țări din Europa, UK, Portugalia, Belgia, Italia, o emisiune TV LIVE pt femei antreprenor, o Revista Online dedicată modelelor de afaceri românești, un HUB IT, la Sibiu dar și CSR, proiecte precum strângerea de fonduri pt MIA s Children, ATCA sau  Asociatia Suedeză pt Ajutor Umanitar.

  1. Cât de solidare sunt femeile în România? Ce a schimbat asociația dvs în această mentalitate?

In 2015 organizam prima conferintă pt femeile de afaceri din România,  la Lisabona și invitam asociatiile pentru femei într-un parteneriat frumos care să ne aducă împreună la nivel international. Am primit un singur răspuns afirmativ, de la o Asociatie din Portugalia:). Usor usor însă în EBW s-a simtit că este un mediu pro evolutie, o energie faină și o vibratie pozitivă și că este pe bune, no marketing involved!

Sunt fericita sa vad femei care sustin femei, sa vad o preocupare pentru antreprenoriat feminin. Dupa succesul EBW s-au lansat numeroase alte initiative pentru femei.

Sunt bucuroasa sa vad membrele ELITE preluate de presa de business, invitate ca mentori de business in diverse activitati, sa vad afaceri internationale care au ca rampa de lansare Elite Business Women.

©  Fotograf Irina Mocanu
© Fotograf Irina Mocanu
  1. Care sunt valorile de leadership feminin cu care ați pornit și cum au avoluat acestea în timp?

 Am pornit de la premiza că se pot face lucruri mari în România și că schimbarea începe cu MINE! Am fost un trend setter în multe actiuni și mi-am promis că voi rămâne autentică indiferent de provocări. Cred în autenticitate, în onestitate ca valori ale leadership-ului, am rămas în slujba oamenilor serioși care vor să consruiască prin muncă, cu determinare, fară scurtături, fără “capricii”. Este despre NOI, nu despre MINE în modul meu de abordare a leadershipului.

  1. Care au fost cele mai mari provocări, dar și cele mai mari împliniri?

Până acum, cele mai mari încercări au adus cele mai mari schimbări profesionale și personale! Cele mai mari provocări vin tot din zona conducerii de echipe diferite,  din orașe diferite , țări diferite, culture diferite. Imi este greu să accept lipsa de coloană vertebrală în parteneriate. Promitem cu atâta ușurință, însă livrăm infinit mai puțin și suntem maeștrii în scuze. Cele mai mari împliniri au venit după aceste furtuni, văzând că atunci când o ușă se închide, este pt a se deschide o fereastră! M-am întors de fiecare data mai puternică, mai determinată, mai matură după perioade de încercări și esecuri. De ce să le numim doar provocări? De multe ori eșuăm și face parte integrantă din evolutie. Azi am success pt că ieri am esuat, am învătat și am căutat o altă cale. Nu am renuntat la vis, am schimbat doar planul A, cu planul B.

Despre momentele de împlinire,  m-a bucurat ieșirea noastră la nivel international, numărul mare de femei care ne sunt alături, dar mai ales acele femei care au intrat în lumea antreprenoriatului motivate fiind de existenta noastră! Am plecat acasă plutind de fericire la gândul că dacă după o conferintă un om își deschide o afacere, eu sunt un om mai bun pt că am schimbat o viata! Exemple, Ella Botez, Ambasador EBW la Sibiu, a devenit antreprenor cu noi, după ce ne-a întâlnit și a intrat în programul de Ambasadori EBW,  de ex Romina Codreanu, Rm Valcea, m-a sunat si mi-a spus- dacă tu poti, pot si eu! Mi-am dat demisia si sunt antreprenor vreau să mă ajuti să îmi structurez produsul și strategia de promovare. Yuhuu!

  1. Ce schimbări aduce în business networkingul de calitate?

Este cheia, după părerea mea, din experienta mea,  fără să zic cuvinte mari! Am început cu ZERO conexiuni într-un oraș nou! Am avut inspiratia ca la 21 ani să caut Organizatii, Asociatii, etc unde să cunosc oameni, angajată fiind deja de 3 ani într-o companie multinatională. Nu eram antreprenor, dar deja eram cunoscută în mediul de afaceri, ca profesionist, lucru care m-a ajutat ENORM când am iesit în piată ca antreprenor. Eram Bianca de la ING sau AXA, care este membră în diverse organizatii de networking. Nu eram un om nou pt ei care vine acum sa construiasca un nume.

  1. Cum vedeți evoluția valorilor leadershipului feminin în era disruptivă a transformării și inteligenței artificiale?

Sunt peste 163 de milioane de afaceri înfiintate de femei în peste 74 de economii ale lumii, Cu siguranță trendul este pozitiv, femeile sunt din ce în ce mai prezente în domenii precum IT, cercetare, robotică, etc  Cred ca o lume dominata de femei în pozitii cheie ar construi mai mult in zona de social, educatie, sanatate, responsabilitate si familie.

Acestea fiind spuse, cred ca o lume dominata de femei este rezolvarea acestei lumi segmentate de lupta pentru putere si bani.

 

Copyright 2016. All rights reserved biancatudor.ro

ANPC |
Data Protection